Λαογραφικό Μουσείο Κολινδρού

 

 

 

    Η συγκέντρωση του λαογραφικού υλικού οφείλεται σε δωρεές 500 περίπου κατοίκων του Κολινδρού.

Το μουσείο ιδρύθηκε στις 3 Απριλίου 1992 με απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κολινδρού και δημοσιεύτηκε στο υπ΄ αριθμό Φ.Ε.Κ. 352/2-6-1992. Είναι νομικό πρόσωπο του Δήμου και διοικείται από 7μελή επιτροπή οριζόμενη από το εκάστοτε Δ.συμβούλιο. με πρόεδρο τον Δήμαρχο.


Η ίδρυση του μουσείου σκοπό έχει :


• Τη συλλογή και συντήρηση χρηστικών αντικειμένων ώστε να αναδειχθεί ο προβιομηχανικός τρόπος ζωής στην παραδοσιακή κοινωνία του Κολινδρού και της ευρύτερης περιοχής της Μακεδονίας.


• Την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων που αποσκοπούν στη γνώση του λαϊκού πολιτισμού, τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.


• Την μετάδοση και προώθηση της τοπικής λαϊκής παράδοσης, ώστε οι νέοι να έρθουν σε επαφή με τα ήθη και τα έθιμα και γενικά με όλα εκείνα τα στοιχεία που απαρτίζουν την ελληνική πραγματικότητα.

Το μουσείο στεγάζεται σε ένα αναπαλαιωμένο παραδοσιακό αρχοντικό των αρχών του 19ου (χτισμένο πριν το 1920) ιδιοκτησίας Παναγιώτη Γαλατσόπουλου. Πρόκειται για διώροφη πλινθόκτιστη οικία, μακεδονικής αρχιτεκτονικής, η αναπαλαίωση της οποίας βοηθάει στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης και φυσιογνωμίας της παλιάς πόλης. Αποτελείται από δυο ορόφους (124 τ.μ. περίπου ο κάθε όροφος) που επικοινωνούν με εσωτερική σκάλα. Η προσπέλαση στο ισόγειο γίνεται από «καλντερίμι». Ο επισκέπτης έχει την δυνατότητα να δει την οργάνωση της ζωής στα τέλη του 19ου αιώνα. Οι χώροι του μουσείου αποτελούν πιστή αναπαράσταση του παραδοσιακού σπιτιού με έπιπλα της εποχής, ενώ τους τοίχους των δωματίων κοσμεί αρχειακό φωτογραφικό υλικό. Πιο συγκεκριμένα, διαμορφωθήκαν οι χώροι της κουζίνας, της τραπεζαρίας, του σαλονιού, της κρεβατοκάμαρας και του χώρου υποδοχής. Επίσης, περιλαμβάνει ιστορική αναδρομή ανά τους αιώνες, έκθεση σπάνιων ειδών, χειρόγραφα βιβλία, ενθυμήματα παιδείας, εργαστήριο υφαντουργίας, έκθεση εργόχειρων, αναπαραστάσεις από την κοινωνική και επαγγελματική ζωή: το παραδοσιακό καφενείο, εργαλεία από παραδοσιακά επαγγέλματα της εποχής όπως του γεωργού, του κτιστή, του κτηνοτρόφου, του μαραγκού και του πεταλωτή, που συμβάλλουν στον εμπλουτισμό γνώσεων σχετικά με την παράδοση και στην διατήρηση της εθνικής ταυτότητας.

Το αρχοντικό αποτελείται από ισόγειο- ημιώροφο -1ο όροφο καθώς και αύλειο χώρο.


Στο ισόγειο παρουσιάζονται:


• Ιστορική αναδρομή ανά τους αιώνες :από τη νεολιθική εποχή, Αρχαία, Ρωμαϊκή, Βυζαντινή, Τουρκοκρατία- Μακεδονικός αγώνας- Απελευθέρωση
• Έκθεση βιβλίων και χειρογράφων
• Επαγγελματική και αγροτική ζωή(αναπαράσταση παραδοσιακών επαγγελμάτων: πεταλωτή, τσαγκάρη, γεωργικά εργαλεία, παραγωγή κρασιού, μπακάλικο, καφενείο).


Στον ημιώροφο παρουσιάζονται:


• Το εργαστήριο υφαντικής
• Η εκπαίδευση στον Κολινδρό (παιδείας ενθύμιον)


Στον 1ο όροφο παρουσιάζονται:


• Έκθεση σπάνιων αντικειμένων
• Η κοινωνική-οικογενειακή ζωή
• Έκθεση εργόχειρων


Ο αύλειος χώρος διαμορφώθηκε κατάλληλα για τη δυνατότητα φιλοξενίας των επισκεπτών.

Advertisement

Κ ο λ ι ν δ ρ ό ς